Referenties

‘Lopend langs het strand vond ik een weg terug’

Even met m'n leven in de knoop zitten...

Een prettige, persoonlijk gerichte coaching door Elco in een periode van burn-out toen ik alleen even geen uitweg kon vinden. Pratend en lopend langs het strand vond ik mezelf weer een weg terug en ging ik mijzelf en mijn leven door andere, nieuwe ogen zien.

Elco bedankt!

Els

‘Dichter bij mezelf, als een ui die wordt afgepeld’

Elco is een erg fijne coach. Een warme persoonlijkheid. Iemand bij wie je helemaal jezelf mag en kunt zijn, die niet oordeelt en bij wie je je veilig voelt. Hij heeft diverse technieken tot zijn beschikking, waar hij volop uit kan putten en die voor verrassende inzichten kunnen zorgen. Hij is er helemaal voor je, is erg betrokken bij je proces en voelt aan wat je nodig hebt. Hij heeft me geholpen om tot inzichten te komen die me verder hebben geholpen in mijn ontwikkeling en hij heeft me laten zien dat ik goed ben zoals ik ben. Ik ben dichter bij mezelf gekomen waarbij steeds weer een laag van de ui afgepeld werd.

Eva

‘Nieuwe energie en inzichten voor mijn loopbaan’

Mijn focus en mijn energiebalans waren verstoord, door ontwikkelingen in mijn werk en privé-leven. Daarom zocht ik een mentor/coach die over mijn schouder mee kon kijken.

Elco heeft me geholpen om mijn vragen voor persoonlijke ontwikkeling te formuleren en prioriteiten te stellen in het coachtraject, wat niet eenvoudig was. In het traject dat volgde bleek hij een coach die scherp is en een heldere spiegel voor kan houden. Ook door kritische vragen die ik mezelf nooit eerder had gesteld! Dat zette me aan het denken over mijn waarden en drijfveren.
Elco heeft geduld, volledige aandacht en neemt ruim de tijd in de sessies. Zijn stijl van coaching is veelzijdig en motiverend, zowel op werk-inhoudelijk als op persoonlijke vlak. Tussen de sessies hield hij met huiswerk een vinger aan de pols.

Al mijn ontwikkelingsdoelen zijn aan de orde gekomen. In tien sessies heb ik nieuwe energie opgedaan, en essentiële inzichten voor het vervolg van mijn loopbaan. Ik kom terug bij Elco, ook nu het weer beter met me gaat. Ik ben ervan overtuigd dat zijn coaching me in de toekomst verder zal helpen. Je hoeft namelijk niet ziek te zijn om beter te worden!

R.L.

‘Ik heb geleerd dat “de vragen” veel belangrijker zijn dan “de antwoorden” daarop‘

Terugkijkend op het coachingstraject met Elco is het eerste wat in mijn hoofd opkomt: Elco heeft me weer aangezet tot het stellen van vragen. Vragen aan mezelf, vragen aan anderen. In de coaching doet Elco dat eigenlijk zelf ook steeds. Ik vond dat heel prettig. Met deze vragen bezig zijn, bracht me dichter bij mijn kern, bij mijn eigen gevoel en mijn intuïtie. Elco kwam niet met pasklare antwoorden. Hij gaf me altijd het gevoel mijn eigen zoektocht te hebben gevolgd.

Ik heb van hem geleerd om keuzes voor mezelf te maken en me niet steeds weg te cijferen voor anderen. En om al het ‘moeten’ eens om te zetten in ‘willen’. Dat voelt heel anders. Elco heeft me geholpen om alle activiteiten die ik dacht te ‘moeten’ blijven doen, maar waarvoor ik de energie niet meer had, te beëindigen. Ik heb de instrumenten om mijn kracht te hervinden, beter leren inzetten. In een nazorgtraject kijken we samen van tijd tot tijd of ik nog op de goede weg zit.

Bij de start van het traject was het heel prettig om een gesprek te hebben dat tot niets verplichtte. Elco keek of hij iets met mijn vraag/situatie kon, en ik kon aftasten of ik me bij hem veilig genoeg voelde om veel persoonlijks op tafel te leggen. Voor mij was het antwoord ‘ja’. Gelukkig voor Elco ook.

Elco is een heel toegankelijke coach. Hij straalt rust uit, is empathisch en is in staat om effectief coachingstechnieken toe te passen zonder dat het er dik bovenop ligt. Mooi vind ik dat Elco zich continu verder schoolt om anderen nog beter te kunnen helpen.

oktober 2015 - J.E.B.

‘Mijn ervaring met coaching door Elco Fritzsche‘

Voordat ik in contact kwam met Elco, was ik al even op zoek naar een mentor/coach die “over mijn schouder mee kon kijken”. Door verschillende ontwikkelingen in mijn werk- en privésfeer was mijn focus niet meer optimaal en mijn energiebalans verstoord. Ik had daarom behoefte aan reflectie, zodat ik weer beter kon functioneren.
Eenmaal in contact met Elco heb ik diverse vragen voor persoonlijke ontwikkeling geformuleerd. In het stellen van de prioriteiten in het coachtraject, wat niet eenvoudig was, heeft Elco vervolgens op een voor mij perfecte manier handvatten aangereikt.

Elco heb ik daarna leren kennen als een coach die scherp is en een heldere spiegel voor kan houden. Ook door middel van kritische vragen, die ik mezelf nooit eerder had gesteld! Daardoor werd ik aan het denken gezet over mijn waarden en drivers. Elco heeft geduld, volle aandacht en neemt ruim de tijd in de sessies. Zijn stijl van coaching is veelzijdig en motiverend, zowel op het werk-inhoudelijke als persoonlijke vlak.

Ook tussentijds hield Elco met huiswerk een vinger aan de pols in de ontwikkeling die ik doormaakte. In een traject van 10 sessies heb ik met hulp van Elco nieuwe energie opgedaan om er weer tegenaan te gaan en essentiële inzichten opgedaan voor het vervolg van mijn loopbaan. Eigenlijk zijn al mijn ontwikkelingsdoelen wel aan de orde gekomen in het traject.

Het traject is nu wel afgelopen, maar voor mijzelf staat vast dat ik bij Elco zal terugkomen. Ik ben ervan overtuigd dat, ook nu het weer beter gaat, de coaching van Elco mij in de toekomst verder zal helpen. Je hoeft namelijk niet ziek te zijn om beter te worden!

R.L.

Na 30 jaar zonder noemenswaardige problemen diverse uitdagingen te hebben aangegaan liep ik onverwacht vast in een nieuwe rol, waarvoor ik nota bene vol overtuiging had gekozen. Ik had het verlammende gevoel dat ik nergens meer toe in staat was, begon slechter te slapen en kreeg gezondheidsproblemen.

Samen met Elco ben ik op een zeer ontspannen en plezierige manier aan het werk gegaan om te zoeken naar mogelijkheden om deze situatie te veranderen. Door de gesprekken en oefeningen (met huiswerk) heb ik mijzelf beter leren kennen. Uiteindelijk leidde dit tot mijn conclusie dat doorgaan in de nieuwe rol niet de juiste richting was, en dat ik daarmee door zou gaan mijzelf geweld aan te doen. Hoewel dit niet de vooraf gehoopte uitkomst was, voelde dit niet als een nederlaag. Het proces gaf mij het gevoel dat dit de juiste conclusie was, en acceptatie kostte niet veel moeite. Het gaf me weer innerlijke rust.

In een serie vervolggesprekken heeft Elco me door een proces geleid dat antwoord zocht (en gaf) op de vraag welke elementen bij een terugkeer naar een andere rol in de organisatie essentieel zijn om niet opnieuw vast te lopen. Terugkijkend (ik ben nu al weer bijna 6 maanden onderweg) kan ik zeggen dat we hierin zijn geslaagd.

PK

Op basis van vertrouwen beginnen aan een coachingstraject is eng, spannend en onzeker. We gingen in ieder geval bijzonder van start…, want wat wekt nou vertrouwen als je elkaar pas één uur tijdens een intake hebt gesproken en dan meteen bij het eerste echte gesprek samen ‘ het bos’  ingaat?
Nou, dan vraag je gewoon om de autosleutels van je coach en je rijdt er met zijn auto zelf naar toe. Dat is een kwestie van elkaar vertrouwen. En het ijs breken. 

Met dat vertrouwen zat het dus wel goed. Maar toen ging het allemaal nog beginnen. Het proces dat al gestart was heb ik met behulp van Elco verder uitgediept en uitgewerkt. Een proces van verandering door een heftige gebeurtenis, waar ik een beetje stuurloos in geworden was. Het voelen was ik kwijt en dat is zeker een van de emoties die ik in dit traject weer heb geleerd. En dan echt voelen, niet alleen aan de oppervlakte, maar helemaal de diepte in. En die diepte ben ik ingegaan. En weer uitgeklommen. Dit alles met behulp van Elco aan mijn zijde, die dag en nacht beschikbaar was voor support. Via de gesprekken, mailtjes en appjes, heb ik veel inzichten gekregen. Door oefeningen waar ik soms helemaal het nut niet van inzag, maar die me uiteindelijk wel brachten waar ik wilde zijn. Met zijn vele vragen, waar ik geen antwoorden op wist. Hij gaf ze me ook niet. Ik ging er zelf naar op zoek. 

Na die 7-8 gesprekken ben ik gegroeid, voel ik me sterker en is de achtbaan van emoties weer bestuurbaar geworden. Dat stuur heeft Elco me aangereikt. Door zijn inlevingsvermogen, compassie, betrokkenheid, luistervaardigheid, deskundigheid en liefde voor mensen. Bedankt Elco, voor alle kopjes thee, de tissues, je trui toen het koud was, en je autosleutels.

Liefs, H.

Het leek allemaal zo soepel te verlopen; mijn leventje kende geen echte obstakels. En toen ontstonden er plotseling problemen die ook nog tegelijk op me afkwamen en waar ik me op een gegeven moment geen raad meer mee wist. Ik kon er alleen niet meer uit komen en overzag alles niet meer. Via een vriendin kwam ik bij Elco terecht. Bij hem kon ik alles kwijt, al het verdriet en alle onzekerheid. Elco luisterde, maakte dingen in me los, waarvan ik niet wist dat ze mijn leven zo hadden beheerst en leidde me met kleine stappen weer de goede kant op. Tijdens wandelingen liet hij me de dingen beter inzien. Hij gaf me iedere keer weer wat mee om over na te denken, om dichter bij mezelf te komen. Het heeft me enorm goed gedaan. Ik weet nu veel beter waar ik sta, wie ik ben te midden van mijn gezin en vrienden en waar ik aan moet gaan werken. Het heeft me goed gedaan...

MH

'Veilig en vertrouwd bij Elco de confrontatie met mezelf aangaan'

Ik merkte al een tijdje dat ik steeds meer in een klem kwam te zitten en dreigde vast te lopen. Ik was erg gespannen, emotioneel en uitgeput, had veel moeite om situaties los te laten en voelde me niet op waarde geschat, zowel in werk als privé. Via via kwam ik bij Elco terecht en startte ik het coaching traject. Ik voelde me direct veilig en vertrouwd bij Elco om de confrontatie met mezelf aan te gaan. Elco biedt veiligheid en houdt je een spiegel voor en stelt vragen maar laat jou zelf antwoorden. Hij gebruikt diverse oefeningen die op het eerste gezicht soms apart lijken maar vaak een verbluffend resultaat hebben of inzicht brengen. Ik voelde me altijd gesteund. Van de wandelingen en de gesprekken tijdens die wandelingen heb ik genoten. Naar de ondersteunende emails tussen de coaching sessies in keek ik uit. En zo vlogen de sessies voorbij en voelde ik me meer ontspannen en zelfbewust. Ik merkte dat ik in die 6 maanden meer in evenwicht raakte en met andere ogen naar mezelf en de wereld begon te kijken. Elco, dankjewel voor de gesprekken, adviezen, kopjes thee, emails en wandelingen! Ik ga je missen.

Veel liefs, I.

'Ontmoet op een pelgrimswandeling ……'

Elco heb ik ontmoet op een pelgrimswandeling. Op een tussenstop in een kerkje raakten we spontaan in een persoonlijk gesprek. Een gesprek dat bij mij een diepe indruk heeft achter gelaten. Na afloop van de wandeling had ik zijn kaartje gevraagd en op mijn bureau neergelegd.

Jaren later kwam ik op een punt dat het niet meer goed ging met mij. Ik wilde wel veranderen en met mezelf aan de slag gaan. Maar kon dat niet alleen.
Toen kwam, bijna als vanzelf, de naam van Elco bij mij boven drijven en heb ik met hem contact opgenomen. Na een mooi “kennismakingsgesprek” ben ik met hem, als coach, verder gegaan.

Stap voor stap ben ik aan de slag gegaan. De mooie gesprekken met hem, de positieve spiegel die hij me heeft voorgehouden, het klankbord dat hij voor mij is geweest én de oefeningen die hij me meegaf om thuis te doen, hebben me erg geholpen.

Ik ben nu minder angstig voor het leven. Mijn zware verleden heb ik nu grotendeels achter me kunnen laten. Het is er soms nog wel, maar nu als positieve “brom”; een hele verlichting voor mij. En verder heeft hij mij doen leren dat bang, boos en onzeker zijn, er ook mogen zijn. Elco heeft me geleerd dit om te zetten in een meer positieve manier van leven.
Dat inzicht én die ervaring heeft mij heel veel gebracht.

Dank je wel Elco.

KvdM

'Mijn vaste knoop ontwart door gerichte coaching van Elco'

Soms zit je wat in de knoop, op je werk, met je zelf of wat dan ook, dan is een goed gesprek met je partner of een goede vriend of een lange wandeling langs het strand of door het duin wel eens een zeer goede remedie.

Het kan ook zijn dat die knoop strakker zit, dat je ergens te veel over piekert, dat je in wel hele kleine cirkeltjes ronddraait; is mijn werk nog wel een uitdaging, zou ik wat anders moeten doen, vind ik er nog wel voldoening in, wat doet het er eigenlijk allemaal nog toe?? Dan kan je wandelen wat je wilt maar kom je er zelf mogelijk niet uit.

Mij is dat overkomen en via via kwam ik bij Elco Fritzsche terecht. Wel even wennen aan een recht-door-zee aanpak, maar wat een verademing om met zijn rustige aanpak, zijn luisterend oor, zijn opbouwende systematiek, zijn “huiswerk”, er achter te komen dat er een begin en een eind aan die knoop zit, dat je niet aan je zelf hoeft te twijfelen, dat je wel degelijk wat toevoegt. En wat helemaal fijn is, hij laat het je zelf ontdekken. Soms confronterend, soms uitlokkend maar altijd empathisch, altijd rustig, altijd de juiste toon.

Ik hoop Elco Fritzsche als mens, als vriend nog regelmatig te ontmoeten, ik hoop ook mede door zijn inzet hem niet meer als counselor nodig te hebben. Ik ben hem zeer veel dank verschuldigd en heb hem dat ook verteld. Op zijn verzoek ook een klein schrijven nu, na lange tijd, lang nadenken op papier gezet. Mijn werkzaamheden zijn niet veranderd, de werkdruk is zelfs toegenomen, maar door wat ik geleerd heb kan ik dat weer volledig aan, kan ik voor mij zelf veel beter relativeren. Ik kan Elco Fritzsche dan ook eigenlijk voor een ieder met een herkenbare vaste knoop van harte aanbevelen.

H. H.

'Een coach voor het juiste spoor'

Elco is een prettige coach om mee samen te werken.
Al een tijdje was ik op zoek naar een goede coach die mijn onzekerheden kon wegnemen in mijn werk én privé leven. Hij heeft me laten zien waar mijn onzekerheden vandaan komen en heeft mij weer mijn zelfvertrouwen terug gegeven. Ik moet er nog steeds aan blijven werken, maar ik zit nu zeker op het juiste spoor.

Groet, M